NederlandsDeutsch

De Poorten van Het Steenhuis
 
Al direct bij binnenkomst wordt u verwelkomd in „Het Steenhuis“ door de chakra-energieën. Aan uw linkerkant aan de muren zijn de poorten van de chakra’s te zien.
Neem u de tijd ervoor om de chakra’s waar te nemen. Dan bent u aangekomen in “Het Steenhuis”.
De laatste poort is de poort tot je hogere zelf. Dat mag u zelf invullen.

Als u bij uw hogere zelf bent aangekomen, bieden we u graag een kopje koffie of thee aan. Grapje, zou u koffie of thee willen, we nodigen u graag uit.

 

 

En nu: In gesprek met een klant…

over poorten

Ik rijd de parkeerplaats op bij Het kolossale pand aan de Rijksweg in Lemiers; een kleine stip te midden van een groot, natuurrijk gebied. De palmen wuiven me welkom; zo ook het bordje ‘open’ en de ruime glazenpui waarin de naam ‘Het Steenhuis’ spiegelt! Ik bezoek vandaag Het Steenhuis.

Een winkel, die in heel Nederland en tevens in de aangrenzende landen België en Duitsland grote naamsbekendheid heeft opgebouwd vanwege haar grote gamma aan kleurrijke mineralen, sieraden en geneeskrachtige stenen. En niet te vergeten, de auracamera, die al flink wat overuren heeft gemaakt door de jaren heen vanwege de grote interesse bij een veelzijdig publiek. Jawel, ik heb mijn huiswerk goed gedaan! Voor de echte ervaringen, die uiteindelijk de waarde van de informatie bepalen, laat ik mij verrassen. Ik ben dan ook erg benieuwd wat de stenen voor mij in petto hebben. Ik stap de drempel over, waarop een vriendelijke winkelbediende mij welkom groet en de mineralen mij fier toeschitteren. Nadat de kalmte mij knock-out heeft geslagen en ik na luttele minuten weer bij mijn positieve kom, overkomt me iets bijzonders… In de ontvangstruimte. Ik raak in gesprek met een klant. Wat als een alledaagse vraag begint, mondt uit in een onverwacht interessant live-verslag over poorten … “Poorten?” Ik zie je hardop denken. “Ja, poorten!” Omdat ik jou als lezer heel graag meeneem op die levendige reis langs die mysterieuze poorten in Het Steenhuis, maak ik er voor jou een zo levend mogelijk verhaal van, waarin de vragen de antwoorden geven.
Wat valt u op als u Het Steenhuis binnenloopt?
“De ruimtelijkheid van de ontvangstruimte. Je krijgt hier letterlijk de ruimte om even te acclimatiseren. Gedachtes die je meeneemt van huis, lijken ineens te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Die ruimte in. Af en toe fonkelt er vanuit mijn ooghoeken een mineraal. Het is rustgevend hier. Mijn oor strekt zich uit om zo beter het gekabbel van het water in de fontein te horen. Het is mooi hier. Een geur van versgezette koffie komt mijn reukorgaan tegemoet en vangt me. Zalig! Alles bijeen zo! … -stilte-… Ik kijk wat rond, in deze ruime ruimte, blader wat in een boek, pak een flesje goud in mijn hand en bekijk de fragiele vlokjes in het mooi vormgegeven flesje. Ik kijk omhoog en mijn oog valt op poorten. Acht poorten,” zegt de klant dromerig terwijl zijn duim en wijsvinger zijn kin ondersteunen en hij de poorten in zich opneemt.
Hoe zien die poorten eruit?
“Ken je die glas in lood ramen uit de kerk? Ja? De zachte, enigszins ovale vorm hebben ze in bordeaux rood op de witte muur geschilderd. Mooi! Maar er is nog iets veel mooiers aan de hand met die poorten. Ze hebben elk een unieke betekenis.”
U maakt me nieuwsgierig. Vertel eens over die betekenis van die poorten.
“Het zijn er dus acht. Poort naar de Aarde. Poort naar Verandering. Poort naar je Ik. Poort naar je Hart. Poort naar Vrijheid. Poort naar je Intuïtie. Poort naar Spiritualiteit. Poort naar je Hogere Zelf. Alle poorten tezamen symboliseren het mensenleven in zijn totaliteit. Elke poort afzonderlijk geeft toegang tot een stukje van het leven. Ze kunnen niet zonder elkaar werken en moeten samenwerken met elkaar, die acht poorten. Dus als er één poort niet goed werkt of gesloten is, dan voelt iemand zich in zijn leven vaak niet zo lekker. Dan heeft de persoon het idee dat er iets niet lekker loopt in zijn leven. Of er gaat juist een nieuwe poort open die tot voor kort nog gesloten was. De persoon zal deze verandering dan zeker voelen in zijn leven. De poorten kunnen ook vergeleken worden met het beterbekende chakrasysteem. Het Steenhuis helpt mij bij het vinden van mijn eigen levensweg en laat mij dus zien welke poorten goed werken en welke nog de nodige aandacht behoeven om het leven te leiden dat ik zelf kies.”
Ok. Tot hier kan ik het volgen. Maar wat is een chakrasysteem?
“Een chakrasysteem bestaat uit zeven hoofdchakra’s met elk zijn eigen kleur. Chakra’s zijn energiecentra of energiewielen in ons lichaam. Via deze energiecentra krijgen we de energie die we nodig hebben om in ons dagelijks leven te kunnen functioneren.”
Hoe wordt de symboliek van de poort uitgebeeld? Begin eens met poort naar de Aarde.
Poort naar de Aarde
“Om stevig in het leven te staan en dus het leven te leiden dat je zelf kiest, moet je een stevige fundering hebben. Je moet met twee voeten op de grond (aarde) staan. Een boomstronk aan de wand met daarin een rode jaspis (rode steen) symboliseert die aardekracht. Heb je aardekracht nodig? Dan kan een rode jaspis je daarbij helpen en opent de poort naar meer gronding in je leven.”
Poort naar Verandering
“Als je iets in je leven wilt veranderen, maar je kunt niet de vinger opleggen wat? Of je kunt niet de energie ervoor opbrengen om tot actie te komen en deze of andere veranderingen door te voeren. Dan kan de carneool (diep oranje, bloedroodkleurige steen) het vuurtje aansteken, je letterlijk en figuurlijk opwarmen en vuurkracht geven om veranderingen door te voeren, om tot actie te komen. De poort opent zich. In een boomstronk ligt als in een baarmoeder een carneool geborgen.”
Poort naar je Ik
“Wie ben Ik? Wat wil Ik? Wat kan Ik? Een weg die de langste is om te begaan. En wellicht ook de meest moeizame vol met beren op de weg. Oude patronen moeten eerst herkend worden. Waarom handel ik zoals ik handel? Waarom gedraag ik mij zoals ik mij gedraag? Welke oorzaak ligt aan mijn gedragingen ten grondslag? De deur naar verandering is al opengezet via de tweede poort. Oude patronen worden, na herkend te worden, opnieuw doorleefd om ze vervolgens te accepteren en dus los te laten. Het zal niet zonder slag of stoot gaan, je Ik vinden. Maar als er eenmaal een kleine stap is gezet, de wil er is, dan kun je verder bouwen. De gele calciet (gele steen) kan je helpen bij het vinden van je Ik. De steen ligt in de nok van de steile tak. De lange weg is hiermee mooi uitgebeeld.”
Poort naar je Hart
“Als je steeds beter weet wie je bent en wat je wilt in je leven. Keuzes durft te maken en je leven durft in te richten naar jouw eigen wens en wil, dan kun je een bepaalde vrijheid gaan ervaren. Het is je eigen waarheid die je gaat creëren. Je hart opent zich langzaamaan. Het hart, de verbinding tussen aarde en lucht. Aarde en spiritualiteit. Ik en de ander. De plek waar onvoorwaardelijke liefde ligt voor jezelf, voor de ander en voor alles wat leeft en waar innerlijke rust actief is. De malachiet (groene steen) opent de poort naar je hart en maakt de verbinding met jezelf; de rozenkwarts (roze steen) opent de poort naar zelfliefde en liefde voor de ander. Want als je zelf helemaal vol zit met liefde, dan loop je over en gaat het als vanzelf naar de ander. Twee stenen, afzonderlijk van elkaar tentoongesteld in een boomstronk beelden de poort naar je hart uit.”
Poort naar Vrijheid
“Heb je jezelf eenmaal gevonden? Weet je wie je bent, wat je wilt? En leef je vanuit jouw vrije wil? Maak jij keuzes ten goede van jezelf? En accepteer jij jezelf volledig zoals je bent? Volgens mij ben je dan vrij! De vrijheid die ze bedoelen in deze poort heeft geloof ik alles te maken met je eigen beste vriend worden, volledig accepteren wie je bent, je grenzen kennen en accepteren en 100% verantwoordelijkheid nemen voor je eigen acties, de gevolgen van je acties en de ander accepteren zoals hij is. Zo zie ik het. De azuurblauwe steen turkoois symboliseert deze poort naar vrijheid, naar lucht, naar ruimte waarin je volledig jezelf bent.”
Poort naar Intuïtie
“In de lagere chakra’s bouw je aardekracht op. Er wordt flink wat doorleefd aan oude patronen, bijbehorende emoties en het verleden. Het is hard werken alhier. Vaak speelt het ‘denken’ nog een irritante rol bij het veranderingsproces tot het vinden van jezelf. Het kan een flink rotjong zijn die de weg naar die ultieme vrijheid probeert te dwarsbomen. Maar als je het denken eenmaal aan banden hebt gelegd. Lijk je hoofd een stuk helderder te worden. Je hebt weer lucht gekregen in de bovenkamer als het ware. Dat maakt leven in haar puurste vorm stukken makkelijker. Misschien begint het leven nu pas echt? Althans, dat herken ik bij mijzelf. Nu het denken gekalmeerd is, komt er plek voor het voelen. Je gevoelens zijn nu je kompas op je reis, je leven. Samen met je gezond verstand kun je vertrouwen op je gevoel of te wel je intuïtie. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. De nachtblauwe steen lapis lazuli helpt je steeds meer te gaan vertrouwen op je intuïtie en te begrijpen wat je gevoelens je willen vertellen.”
Poort naar Spiritualiteit
“De cyclus is bijna rond nu. Je weet wie je bent, wat je wilt, waar je vandaan komt, wat vrijheid is en durft te koersen op je gevoelens. Je emoties zijn je raadgevers geworden. Kracht haal je uit jezelf. Zo ook de antwoorden zoek je nu in jezelf in plaats van buiten jezelf. De aardekracht, de geestkracht en de ziel werken nu met elkaar samen. Spiritualiteit. Je leidt een bewust leven en bent wakker. Alles is energie. Je gaat hier dan ook bewust mee om. Lucht en aardekracht zijn één. De amethist (paarse steen)in de boomstronk is het symbool voor die spiritualiteit.”
En dan die laatste poort. De poort naar Je Hogere Zelf? Wat vertelt mij die poort?
“Dat mag je helemaal zelf invullen!,” zegt de montere klant lachend. “Ieder mens heeft hiervoor zijn unieke interpretatie. Voor de een is dat zelfacceptatie. Voor de ander is dat Het Steenhuis die de mens helpt om zijn eigen wijsheid te vinden. Weer een ander ziet het als vrijheid… dus. Wat is Hogere Zelf voor u, meneer de journalist?” “Uhhmmmm, u overvalt mij wel hoor,” antwoord ik enigszins geschokt van de tegenvraag. Ik vraag om bedenktijd.
Wat is Hogere Zelf dan voor u? Laat ik de vraag nu terug aan u geven.
“Mijzelf volledig accepteren zoals ik ben. De ander accepteren zoals hij is. En zo leven in vrijheid. Het leven en haar polariteiten accepteren. En zien dat liefde ook verdriet inhoudt en verdriet ook liefde is.”
Een dik uur later, sta ik met een vierkant hoofd vol informatie nog steeds in de ontvangstruimte van Het Steenhuis. Het was bijster interessant, dit toevallige gesprek met deze enthousiaste klant. Ik dank hem voor zijn levendige uitleg aan deze leek, drink een kop koffie en begin dan eindelijk aan mijn toer de Steenhuis. Want de winkel telt maar liefst drie verdiepingen. Hier kwam ik per slot van rekening voor.
 
Lemiers-Rijksweg 104A, 6295 AR, Lemiers, Tel: 043-6013823, email: info@hetsteenhuis.nl